Cele mai folositoare noduri | clipuri animate cu realizarea lor

noduriEste foarte important să alegi nodul potrivit pentru un anumit scop. Învață și exersează din timp! Nu știi niciodată când o să fii nevoit să faci sau să desfaci un nod.

Există peste 4000 de noduri și bucle cu o gamă largă de utilizări, dar cunoscând următoarele 17 noduri vei putea să faci față oricărei situații în care va fi nevoie să legi mai multe obiecte la un loc, să îmbini sfori, sau să ancorezi o funie de un obiect solid.

Este recomandat să exersezi realizarea fiecărui nod de mai multe ori pentru a se întipări cât mai bine în memoria ta. Realizarea fiecărui nod este animată:


Nodul în Opt

Nodul în opt este un nod opritor foarte ușor de făcut. Are avantajul că poate fi desfăcut foarte rapid. Acest avantaj poate fi de asemenea și defectul lui în caz că se desface accidental.


Laț Simplu

Are o buclă care nu se strânge, nu se lărgește și nu alunecă în sarcină. Se poate folosi la capătul unei frânghii de salvare.


Laț Simplu cu o singură mână

Poate fi folositor atunci când cealaltă mână este ocupată sau rănită.


Nodul Dublu

Servește la îmbinarea a două frânghii de grosimi egale. Rezistă bine și se deznoadă ușor.


Nodul de Îmbinare

Acest nod este recomandat pentru îmbinarea sforilor de grosimi diferite. Poate fi folosit de asemenea și pentru sfori de aceeași grosime. Se poate deznoda ușor, indiferent cât de strâns a fost.


Nod Foarfece

Acest nod nu se poate strânge decât dacă se trage de ambele capete ale sforii. Are avantajul că se strânge cu atât mai tare cu cât acționează o forță mai mare asupra lui. Este foarte ușor de desfăcut în momentul în care forța de tragere dispare.


Nod de Lemn

Foarte bun pentru a lega temporar o sarcină și a o trage. Imediat ce tensiunea se slabește, acest nod se desface practic singur.


O înfășurare și două seminoduri simple

Este metoda cea mai bună de legare a unei frânghii de un stâlp. Rezistă bine în orice direcție. Înfășoară capătul de două ori după stâlp, apoi fă două seminoduri simple peste coadă. Strânge nodurile.


Foarfecă dublă

Cu acest nod se poate lega o funie (de obicei mai mică) de altă funie (de obicei mai mare) atunci când direcția de tragere va fi aproximativ paralelă cu funia principală. De asemenea poate fi folosit pentru a lega o funie de un stâlp.

Dacă direcția de tragere se depărtează foarte mult de funia principală, de obicei nodul va ceda.


Nod Constrictor

Poate fi legat foarte repede și se strânge atât de tare, incât de multe ori este imposibil de dezlegat.


Matiseală de Ochi

Funiile moderne sintetice tind să fie mai alunecoase, de aceea trebuiesc impletite de minimum 5 ori pentru a realiza un ochi sigur.

În clipul de mai jos, funia a fost împletită doar de două ori.


Nodul Dublu al Pescarului

Foarte bun pentru îmbinarea unor sârme, gute, sau sfori elastice și alunecoase. Nodul este foarte rezistent, dar se desface greu.


Lațul pentru asigurare

Poate fi făcut oriunde pe lungimea unei frânghii, chiar mai multe. Nu alunecă.


Nodul Klemheist

Pentru a realiza acest nod este necesară o buclă făcută din îmbinarea capetelor unei sfori, folosind un “Nod Dublu Pescăresc” – prezentat mai sus pe acestă pagină.

Este un nod alunecător – când este încărcat nu alunecă, dar când nu este încărcat alunecă ușor.

Rolul principal al acestui nod este de a permite unei funii să fie escaladată. O buclă lungă permite celui ce se cațără să se ridice folosindu-se de picior, iar o buclă scurtă este legată de ham. Cele două bucle sunt alternativ împinse pe funia principală.


Ham de urgență

Un ham ce poate fi încropit în caz de urgență, pentru ridicare.


Bici Marinăresc

Este folosit pentru a împiedica destrămarea unei funii. Poate fi legat fără ac, iar cu puțin antrenament poate fi făcut în așa fel încât capetele să nu fie vizibile.


Înfășurarea unei funii pentru păstrare

O funie dezlegată se păstrează cel mai bine într-un colac ordonat și corect legat, altfel încât să poată fi folosită rapid, fără probleme.


Acesta ar fi minimul de noduri pe care fiecare dintre noi ar trebui sa le stim.