Cum să supraviețuiești unui cutremur

cutremur 2012Cutremurele pot fi printre cele mai distructive dezastre naturale. Ele se întâmplă îndeosebi pe marginea plăcilor tectonice, dar pot fi resimțite aproape peste tot. Cutremurele nu pot fi prezise, dar șansele tale de supraviețuire sunt mult mai bune dacă te pregătești dinainte și știi ce să faci în caz de cutremur.

Anual se petrec în jur de 140 cutremure puternice, de gradul 6 pe scara Richter sau peste, iar în ultima perioada, la nivel global se observa o crestere a acestui numar. Este de așteptat ca până în 2012 această tendință ascendentă să se mențină sau să se întețească.

Înaintea unui cutremur puternic se petrec de obicei câteva tremurături mai slabe, urmate de o liniște (pauza seismică). Adeseori zgâlțâiturile prevestitoare nu sunt simțite de oameni. În schimb, animalele se comportă neobișnuit în ajunul unui cutremur: devin foarte atente, încordate, gata de fugă.

Pregătiri: În casa ta, fixează obiectele grele și mobilele care ar putea cădea; îndepărtează materialele inflamabile, explozive sau toxice. Fă provizii de: apă, hrană, o lanternă, o trusă de prim ajutor, un stingător de incendiu; pregătește trusele de supraviețuire. Identifică din timp locurile în care te-ai putea ascunde și proteja (sub grinzile de rezistență ale imobilului sau în lateralul unor obiecte de mobilier rezistente).

Când începe cutremurul fii calm și acționează imediat!

Într-o clădire: stai înăuntrul clădirii, nu fugii afară. Stai departe de geamuri, de oglinzi, mai ales de ferestrele mari. Locuri bune de stat sunt sub grinzile de rezistență ale imobilului sau în lateralul unor obiecte de mobilier rezistente în poziție fetală (ghemuit) deoarece în cazul prăbușirii plafonului aici se pot crea ”triunghiuri ale vieții”, locuri în care nu veți fi zdrobit.

Scările se prăbușesc primele. Nu fugi pe scări, nu folosi liftul. Scările ar putea fi pline de persoane îngrozite. Nu sări pe geam sau de la balcon.

Dacă te-a surprins într-un magazin; îndepărtează-te de galantare, de rafturile mari și înalte cu mărfuri.

Într-un autovehicul: Oprește cât mai repede posibil, iar dacă este posibil evită să oprești lângă cladiri, copaci, stâlpi de înaltă tensiune sau sub poduri. Cel mai bine este să stai în mașină, dar excepție face situația în care te afli într-un garaj sau într-o parcare subterană. În acest caz, ieși imediat din mașină și gemuiește-te lângă ea deoarece în cazul prăbușirii plafonului aici se pot crea acele ”triunghiuri ale vieții” despre care am mai vorbit.

În aer liber: întinde-te pe sol. Nu încerca să fugi. S-ar putea să fii trântit sau să nimerești într-o crăpătură apărută în sol.

Evită aglomerația. Nu alerga. Depărtează-te de clădirile și copacii înalți. Ferește-te de căderea tencuielii, coșurilor, ornamentelor de zidărie. Nu coborî în metrou, în subteran sau în tunel, căci s-ar putea surpa și chiar prăbuși.

Nu te grăbi să intri imediat în casă, în clădire, așteaptă să vezi ce se întâmplă la o eventuală replică, la un nou cutremur. Acesta ar putea declanșa chiar dărâmarea construcției deja fisurate, slăbite de cutremurul principal (precedent).

După cutremur: Nu părăsi imediat clădirea – verifică dacă drumul e sigur. Stinge incendiul. Nu folosi un foc deschis. Închide gazele, apa, electricitatea. La deschiderea ușilor, dulapurilor sau sertarelor s-ar putea să cadă lucruri dinăuntru.

Curăță substanțele chimice, toxice, periculoase care s-au vărsat. Nu aprinde chibrituri, bricheta, aparatele electrice dacă este posibilă o scurgere de gaze. Circulă încălțat. Îmbracă-te corespunzător anotimpului. Nu lua cu tine lucruri inutile. Pe drum nu bloca circulația rutieră.

Fii pregătit că pot urma replici ale cutremurului, posibil tot așa de puternice ca șocul inițial.